Milyen az első alkalom?

Kellemesen fura. Talan igy tudnam megfogalmazni roviden. Na de lassuk a reszleteket is.

Idopont keresesek
Nem indult zokkenomentesen az idopont megtalalasa eloszor szerdai nap volt tervbevéve, de akkor nem volt szabad repulogep, igy csutortokre kellett tenni az elso alkalmat. Gödöllői repülőtérA gep le lett foglalva 11-13 oraig, de az oktatoval ugy beszeltuk meg, hogy 10.30-ra kimegyek a Godolloi repterre. Mar majdnem a repteren voltam amikor csongott a telefon es szolt az okatato, hogz ne siessek, mert egy kis csuszas van. Mivel mar ott voltam a kozelben csak odamentem. Meg is talatam oket a repteren, mert a repules elotti felkeszulest csinaltak eppen. Igy amig a srac elenorizte a gepet, az okatato elkezdte elmondani, hogy milyen iskolakor van a repteren, milyen reszei vannak es mikor mit kell csinalni. Nem jutottunk a vegere, mert kozben az gepellenorzes / felkeszites megtortent es igy nekiindultak egy utvonal repulesnek.

Fogalmak
Utvonal repules: Elorre megtervezett utvonalon kell vegigvezetni a gepet a megfelelo pontok erintesevel (pl kisrepuloterek), illetve elore megtervezett pontokon fordulokat vegrehajtani. Repules soran a repulogep egyenesen megy ket pont kozott, majd ha elerte a kovetkezo pontot fordul. Ez azert van igy, mert bizonyos legterekbe pl. nem szabad belerepulni. Na kb. ennyi a jelenelegi tudasom szerint.
Iskola kor: Ez minden repteren ugyanazon szabaly szerint van kialakitva. 5 szakaszra van bontva. Nem szakszeruen megfogalmazva:

Iskolakör

Iskolakör

  1. nekifutas es emelkedes 500 láb-nyit (jeloles: 500′)
  2. 500′-on (repter magassagahoz kepest) 90 fokos fordulo es tovabbi emelkedes (rovid fal) 1000′ labra. Majd beallni vizszintes repulesben
  3. Ha a repteret 45 fokban latjuk akkor ujabb 90 fokos fordulo es haladunk elore (hosszu fal)
  4. Ha a repteret ujra 45 fokba latod akkor 90 fokos fordulo es megkezdodik az ereszkedes 500′-ra, ugy hogy amikor elered a kifutopalya meghosszabbitott vonalat akkor kb 500′-on legyel. (rovid fal)
  5. 90 fokos fordulo megcelozni a kifutopályát es tovabb ereszkedni, majd leszallni.

Az iskolakor lehet balos vagy jobbos. Minden gep ugyan ezt csinalja a kicsitol a nagyig.

Ebed
Mivel az utvonal repules kb. 1 orasra lett tervezve, en kerestem a kozelben egy kifozdet es megebedeltem, kozben probaltam egy kicsit reszletesebben utanaolvasni hogy mi is az az iskolakor, es reszleteiben mit is kell csinalni es mikor.

Felkeszites
Nem sokat kellett varnom kint a repteren, es meg is jottek. Igy csereltunk az elozo tanuloval. Az oktato el kezdte magyarazni a gepinditast, emelkedest, kanyarodast, mit milyen szogbe latok, mikor kell a magassagi kormanyt, a gazkart, a fekszarnyat, haszanlni.

Malév pilóta iskola okatógépe

Malév pilóta iskola okatógépe

Persze minden tevekenysegnel par dolgot egyszerre kell csinalni. Gondoltam majd amikor gyakoroljuk majd megertem. Igy elsore sok is volt az info (en nem repultem meg kis geppel, plusz nem is szimulatoroztam szamitokgen), ugyhogy probaltam a lenyegre figyelni. Amugy is ugy voltam, hogy majd az okatato felszall majd a levegoben egyet kettot fordulunk, majd leszalunk, addig meg figyelek hogy mit csinal. Nem mondhatnam, hogy kulonosebben izgultam volna azert olyan sok baj nem lehet az okatoval melletted.

Gurulas es ellenorzes
Miutan az oktato vegigmagyarazta a dolgokat kerte, hogy akkor inditsam be a gepet (bar 2 ules van de bizonyos muszerek csak a baloldalon vannak).

Cessna 152 repülőgép műszerfala forrás: http://hampage.hu

Cessna 152 repülőgép műszerfala forrás: http://hampage.hu

Ez kivetelesen pont olyan mint az autoban es sikerult is. Aztan mondta hogy guruljak a felszallo palya vegere. Na itt en erre nem voltam felkeszulve lelkileg, de hat vegulis ezert jottem. Kigyo nyomvonalat kovetve szepen elgurultam a vegeig, persze ez is olyan mint a lovaglas. Ott is az volt a prekoncepciom hogy en felulok a lora, es nem kell csinalnom semmit. Na itt sem igy van, mert az elso futomuvet kimelni kell, plusz vannak lejtok emelkedok, raadasul nekem eleg eros oldal szel is volt. Elozzo tanulo mondta is hogy van egy kis turbulencia, ami engem sosem zavart. Na valahogy eljutottam a palya vegeig, ahol nem mutattam meg hogy mi a parhuzamos parkolas, de legalabb megalltam. Innen kezdodik a biztonsag ellenorzesek. Mindenki megnyugtatasara mondom, hogy ez nem opcionalis tevekenyseg, de itt van egy iras ha valaki fel a repulestol: http://www.origo.hu/utazas/20071213-repulobalesetek-hogyan-eljuk-tul-a-katszatrofat.html. “A légikatasztrófák 95 százalékában vannak túlélők” es “1 a 9 millióhoz az esélye annak, hogy valaki repülőgép balesetben veszti életét”. Hogy bizosra menjek, en 4,5 millio repules utan nem fogok tobbet gepre ulni – es ezt megigerem. Most nem untatnam az embereket a lepesekkel, talan csak az egyikkel. Minden hengerhez 2 gyertya tartozik, es be lehet allitani, hogy csak a bal / jobb / mindketto mukodjon. Elvileg ha 1750-re allitod a fordulatszamot, es atkapcsolsz bal / jobb oldali gyujtasra nem eshet le nagyon a fordulatszam. Nalunk a bal oldalinal leesett kb 1550 fordulat / percre. Mivel igy nem lehet felszalni ezert a problemat el kell haritani, szerencsere ez nem valos hiba, hanem abbol adodik, hogy a gurulast, gepinditast, kevereket, gazadast hogyan csinalod elotte, mert el lehet koszolni a gyertyakat ha rosszul csinalod. A megoldas egyszeru, 2100 fordulat/perc-es motorporgetessel le kell egetni a gyertyakat. Majd ujabb elenorzes amin mar a megelelo ertekek voltak. A maradek ellenorzest is elvegeztuk es megallapitottuk, hogy minden mukodik.

Felszallas es repülés
Az okatot akkor mondta, hogy adjak gazt es akkor mehet a felszallas. Na itt egy kicsit meglepodtem, mert nem voltam ra felkeszulve lelkileg hogy nekem kell felszallnom. Gödöllői felszállásHirtelen azt sem tudtam, hogy mit is kell csinalni. Illetve hogy a foldon a kormany jobbra balra forgatasaval nem kanyarodik el a gep, ezt a pedalokkal kell vegezni, mikozben a gep teljes gazon gyujti a sebesseget. A felszallas valahogy igy nez ki: Gödöllői felszallas. Egyebkent eleg jo oktatot sikerult kapnom, mert mindig idoben mondta hogy mit csinaljak illeve a korrekciot is velem hajtatja vegre. Nem tudom, hogy hogyan nezett kivülről, de esobb mondta hogy jol csinaltam mindent, mert nem kellett belenyulnia.
Innen jottek a repülési gyakorlatok, emelkedes 3000′-ra, sulyedés 2000′-ra, bal fordulo 30 fokos bedontessel 360 fokos foedulas, jobb fodulo szinten 30 fokos bedontes 360 fokos fordulas. Ekozben persze elvileg minidg a megfelelo sebesseget tarva illetve a magassagot. Nem megyek bele a reszletekbe, hogy mit hogyan kell csinalni. De finoman fogalmazva sem voltam bobeszedu a repules idotartalma alatt. A kulonbozo gyakorlatoknak annyi volt a lenyege, hogy lassuk hogy az ablakon kinezve a horizont hogyan helyeszkedik el a motorhaztetohoz kepest. Tehat ne kelljen a sebessegmerot nezni, hogy megtalaljam a megfelelo emelkedesi / sullyedesi szoget. Eleg nagy koncentraciot igenyelt, ugyhogy en az sem tudtam, hogy hol vagyok, merre megyek illetve melyik iranybol jottem. Elvileg tudtam volna, de mivel itt meg erosebb szel volt lenyegeben masfele nez a gep orra mint ami a haladasod iranya. Aztan voltak docogosebb reszek is es hirtelen nyertunk plusz 50′-at a termik (meleg levego felaramlas) miatt. Persze ezt csak onnan tudom, hogy az okato mondta, hogy ez nem miattam volt csak belefutottunk egy termikbe. Egyebkent par perc utan felbukkant a duna illetve egy hegy amibe volt egy nagyobb kulszini fejtes. Mindig azt kellett megcelozni (kulso referencia pont). Ehhez kepest csinaltam a 360 fokos fordulokat.

Furcsa dolgok
A repülés kozben az alando osszevissza szelen kivul 3 dolog volt fura nekem elsore

  1. 30 os bedonteses fordulo soran megallapitani, hogy most emellett sulyed vagy emelkedik a gep. Nyilvan egyik sem idealis, elvileg vizszintesen kellene csinalni, de mivel 30 fokos dolesben vagy amit nem tipikus elethelyzet, nem annyira van hozza referenciad.
  2. 30 fokos fekszarnnyal sulyedes. Na ez nekem elsore nekem zuhanas erzesem volt. Annyira elore kellett tolni a gep orrat, hogy szinte lattam mi van alattam, pedig a gep eleje vagy 1,5 metert elvileg kitakart. Egyebkent nem volt annyira gáz, hiszen 3000′-on veszteni 500′-at egyaltalan nem felelmetes, eleg sok magassag van meg alattad.
  3. Mit csinal a gep. Az okatas soran, illetve a konyvek kovetkezetesen felhivjak a figyelmet, hogy ne probaljuk hasznalni az erzekeinket mert becsapnak. Hittem is meg nem is. Egyedul a latasra lehet hagyatkozni, ha latod a horizontot. Na mikozben en azon kuzdottem, hogy a cel fele probaljam terelni a gepet (a szel miatt kanyarodni, illetve minidg rafodulni kellett a celra), addig siman tudtam gyujteni vagy veszteni 100′-200′-at. Anelkul hogy parmit ereztem volna. A muszer mutatta. Kanyarbe detto, az ereztem hogy 30 fokra be vagyok dontve, de hogy a gep orra lefele vagy felfele megy azt mar nem. Nagyon fura volt, hogy egyszeruen tenyleg eleg gyorsan osszezavarodhat az embre hogy merre van a le fel jobbra balra elorre hatra. Egyedul a latas es a horizont helyzet ami segit + a műszerek. A legtobb szerencsetlenseg abbol adodik, hogy a pilota felul definialja a muszereket vagy nem nezi oket (nekem nincsen ilyen problemam, mert a BKVnal a vezetes 50%-ban a muszereket nezed – sebesseg, leszallas jelzo, olajnyomas, motortuzjelző, stb.). Sot en inkabb a muszereket nezem mint a horizontot igy neha az okatto letakrta a muszereket es kerte, hogy szoljak ha ugy erzem hogy most kb 65 csomoval (1 csomo kb 1,8 km/h) emelkedunk vagy hogy 30 fokos a bedontese a gepnek. A legnagyobb baj abbol adodik ha elveszted a latast (belerepülsz a felhobe), ha nem muszer szerint repulsz a statisztikak szerint 178 masodpercced van kijutni a felhobol vagy lezuhansz. Ezert kell a muszereket nezni. Itt egy youtube video a problemarol:

Hazateres es leszallas
Mivel csuszasba voltunk, ezert egy ido utan ideje volt visszaterni a repterre (amit en annyira nem is bantam). Nyilvan a 180 fokos fordulo nem igazan ment mert fogalmam sem volt mi van mogottem. A repteret a szel miatt nem is tudtam hol van. Az okatato mondta, hogy most milyen falukat latunk- ekkor neztem le elosszor, de mivel rogton nyerunk egy kis sebesseget, ugy dontottem, hogy a nezelodest egy kesobbi napra hagyom. Na nagy nehezen besoroltunk az iskolakorre, de itt megint eleg eros oldalszel volt, tehat hogy parhuzamosan haladjak a gep eleje megint mas fele nezet. A sulyedest is megkeztuk, ekkor mar nagyon nem voltam a konfort zonaban az eros szel miatt. Első repülési óraMajd a rovid falra is nekem kellett rafordulni es megkezdeni a sulyedest. Na itt mar a fold kozelsege is kezdett fura lenni (500′ kb 160 meter). Majd amikor az utolso fordulot is nekem kellett megcsinalni, na akkor mar nagyon nagyon nagyon nem volt konfort erzetem es ugy mar remenykedtem hogy az okato atveszi a gep iranyitasat. Persze hogy rafodultam a palyara megint jott az oldalszel. Es eddig csak 10 fokon volt a fekszarny, most jon a 30 fokos fekszarnyas zuhanorepules szeruseg. Na itt mar konfortzonarol nem beszelhetunk mert a mutato mar 2 korbefordult volna a muszerbe. Jott a kilebegtetes amikor felvesszuk a foldel parhuzamos szoget. Hat itt mar nem nagyon tudtam hogy fiu vagyok-e vagy lany. Majd jott egy kis oldalszel, meg megvalami, es elkezdunk egy kicsit emelkedni sulyedni, es hogy mondtam-e vagy nem (szerintem igen, de lehet hogy hang az nem jott ki belolem), de az oktato atvette es kb 1-2 masodperc mulva mar a foldon voltunk. A hangarhoz gurulast mar meghagytam az okatonak.

Konkluzio
Amikor mar gurultunk a hangarhoz az okatot megdicsert hogy mekkora tehetsegem van a repuleshez, es hogy biztos nem szimulatoroztam elotte. Az idojaras egyebkent tokeletesen alkalmattlan volt gyakorlasra, de neki nagyon tetszett, hogy nem adtam fel es vegig probalkoztam. Ekkor mondtam neki, hogy feladni nem lehet ezt mar a BKVnal megtanultam regen. Nincs olyan hogy elengedjuk a kormanyt es lesz ami lesz. Itt is ugy voltam, valahogy le kell erni a foldre, olyan nincs hogy elegendem a kormanyt. Majd hozzatette, hogy 5-6 oranyi gepvezetes utan is van hogy a tanulo nem vallaja a leszallast. Na jo kor mondja, meg szerencse hogy mar a foldon voltunk. Itt derult ki az is, hogy elvileg iskalokorozessel kezdtunk volna, de olyan eros volt a szel hogy nem lett volna sok ertelme, mert se a 90 fokos kanyarokat se a parhuzamos repules nem ment volna. Ez azert jo erzessel toltott el es varom mar a kovetkezo orakat.

Oktatas vs. levelgoben toltott ido
Egyebkent 28 percet vezettem repulogepet. Boven eleg volt elso alkalomra. Az okatonak sietni kellet mert Pecsre kellett vinnie a gepet idopontra. Első repülési óra - Andó Mihály Ezert voltunk csak ennyit a levegoben. Egyebkent ez nem szamit, mert itt masoperc alapu elszamolas van a gyakorlat soran 45 orat kell repulni, ami nem egyenlo a gyakorlati okatassal. Sok ido megy el a foldi elokeszitessel (orak) tehat mindegy, hogy 20 percet repulsz vagy 2 orat egy nap. Ez nem B kategorias jogsi kepzes “na itt aljon meg amig bemegyek a postara”.

Befelyezes
Nem hiszen, hogy minden ora utan fogok irni, de biztos meg felkerul egy ket gondolat illetve sztori, nem csak nektek, hanem magamnak is. Azert irok ennyit, hogyha el is felejtem a dolgokat, itt az iras alapjan vissza tudjak emlekezni. Ha majd valaki szeretne eljonni velem egy repulesre a gyakorlati vizsga utan az jelezze 🙂

Vélemény, hozzászólás?