2013. október hónap bejegyzései

Forog pörög, de nagyon sokat kell küzdeni érte

Kovetkezo 7 oras kezdes ugyanugy zajlott mint az elozo. Kesett az oktato, ezert egyedul szepen elokeszitettem a gepet. Majd a terv szerint elkezdtem volna az iskolakorozest hogy meglegyen a 25 darab egyedulrepult iskolakor. Mivel nem 2 soros a bejegyzes rajohetsz, hogy nem ez tortent. A felszallas elotti ellenorzes soran az egyik gyujtokor egyik hengere nem kapott szikrat. Ketszer is leegettem a dolgokat, de nem segitett az ugyon, ugyhogy visszagurultam a tartolohelyre. Nyilvan az okato is nagyon boldog volt, de rogton tudta, hogy a jobb elso gyertyaval van a baj (lerakodik valamilyen egestermek a gyertya vegere es befedi teljesen azt, igy a szikra nem jon letre). Igy nyilvan az egyedulrepulest azt passzoltuk.

Uj kenyszerhelyzetek
Inkabb kozos repules mellett a uj kenyszerhelyzeteket meg egyeb manoverketet gyakoroltunk. Hat mivel ez nem a visszaerunk a repterre helyzet ezert felmentunk 5000 lab magasra (kb 1,5 km) hogy legyen magassag a muveletek gyakorlasahoz. Elso korben a statikus, majd a dinamikus atesest neztuk meg. Mivel ezek mar nem az alap kategoria itt az okatot eloszor megmutatta a dolgokat. Nezzuk sorjaban a dolgokat.

Statikus ateses
Ekkor a repulogeppel elkezdesz hatarozottan emelkedni, majd van egy pont ahol a sebesseg csokkenes egy par pillanatra megall (65 csomo), majd ezutan tovabb huzod magad fele a kormanyt.

Statikus átesés

Statikus átesés

Igy tovabb lassul a gep, kb olyan erzesed van hogy mostmar a nap felel repulsz egy urhajoban. A sebesseg leesik 40 csomora illetve az ala. Ha elfogy a sebesseged, megszunki a felhajtoero (hiszen a szarnyakon mar nincsen levego aramlas) es mint a ko lemegy a gep orra a fold fele es elkezd zuhanni ilyenkor a magassagi kormanyt szepen hatarozottan elore kell nyomni. Nyilvan amikor elkezd zuhanni a gep, akkor a szarnyon megjelenik a legaramlas illetve no a sebesseg. Kb 70 csomonal szepen elkezded megint magad fele huzni a magassagi kormanyt, hogy megalljon a gep sulyedese es az utazasi allapotot felveszed. Egyebkent elsore tokre fura volt, de annyira egyertelmu hogy mit kell csinalni, hogy 1-2 proba utan egyaltalan nem is volt yavaro a helyzet.

Dinamikus ateses

Dinamikus átesés

Dinamikus átesés

Ez mar egy kicsit viccesebb, lenyegeben ugyan az mint az elozo csak nem allsz meg feluton, hogy lelassuljon a gep. Fogod es magad fele rantod a magassagi kormanyt amennyire csak lehet. Na igazan itt lehet a nap fele menni, illetve tobb 10 labat emelkedni (pl 80 csomoval repulsz a muvelet megkezdese elott, magadfele huzod a magassagi kormanyt a gep el kezd emelkedni, amigra a sebesseg lecsokken 60 csomo ala addigra sokkal feljebb vagy). Majd amikor elfogy a sebesseg elkezdesz zuhanni kiengeded a magassagi kormanyt begyorsul a gep majd megint elkezded magad fele huzni (ilyenkor persze nem teljesen) a magassagi kormanyt es par masod perc alatt mar vizszintesen repulsz ujra.

30 / 45 fokos bedontes
Ez ugyan nem veszhelyzet de erdekes modon szerintem sokka nehezebb. A feladat lenyege hogy 30 fokra bedontod a gepet jobbra vagy balra es 360 fokot fordulsz. Az erok miatt nem esel ki a szekből – lenyegeben olyan mint amikor a kanyarban az autopalyat bedontik igy az autok nagyobb sebesseggel haladhatnak es nem csusznak ki a palyarol.

Helytelenül végrehajtott 360 fokos forduló 30 / 45 fokos bedöntéssel

Helytelenül végrehajtott 360 fokos forduló 30 / 45 fokos bedöntéssel

Szoval nem ez a nehez, hanem hogy kozben 0 legyen a variod (ne emelkedjel vagy sulyedjel). Ez az autopalyan konnyu mert a beton nem mozog, viszont a levegoben a kanyar kozben a gep elkezdene lefele sulyedni (nem tartja a beton alulrol), es ezt csak ugy tudod megakadalyozni, hogy huzod a magassagi kormanyt finoman magad fele. Aztan nem annyira finoman ugyanis az legaramlas miatt eleg erosen kell huzni ekkor bedontesnel, hogy ne kezdjen el sulyedni a gep. Par kanyar utan nagyjabol raereztem. Ertsd: Minimalis sulyedessel es emelkedessel meg tudtam csinalni a kort. Mindekozben persze a gep bedonteset is kontrolalni kell, hogy 30 fokos maradjon. A 45 fok ugyan ez lenyegi kulonbseg nincsen se elmeletben se kivitelezesben

Repules felhobe
Vac felett gyakoroltunk es jott egy felho. Mivel ilyet is kell gyakorolni szepen be is repultunk a felhobe. Na ez aztan tenyleg fura. Nem tudod hogy merre mesz, emelkedsz, sulyedsz esetleg fordulsz. Na ilyenkor kell a muszereket vadul nezni es kizarni a megerzeseidet. Tok fura volt egyebkent hogy csak a muszerekre figyelsz es ugy kell repulni.

Szenvedes es dugohuzo
Innen jott a szenvedo resze. Megnezni a dugohuzot. Oktato megprobalja megmutatni egyszer jobbra, de sima ateses produkal, majd megegyszer de megint csak szimplan atesik a gep. Majd balra 2x de semmi. A dugo huzo lenyege, hogy a gep nem vizszintes szarnyal esik at hanem forduloban levo szarnnyal. Mivel kanyarban a kulso szarny tobb utat tesz meg mint a belso szarny, igy azon nagyobb felhajtoero keletkezik. Mivel nem azonos a felhajto ero ezert ahol kisebb a felhajto ero elobb at fog esni (ezen a szarnyon elobb szunik meg a legaramlas, mig a masikon meg van es ezert azon meg tud repulni a levego). Igy szepen a belso szarny korul progve el kezd zuhanni a repulo a tengelye korul. Nehez elmagyarazni, de itt egy video (1 perc 50 masodperctol egeszen 2 perc 21 masodpercig tart az a resz ahol ezt a gyakorlatot mutatja meg ketszer):

Szoval nagy kuzdelmek aran rabirta az oktato a cessna 152-es, hogy egy bal dugohuzot produkaljon. Na ez is hulye erzes elsore. Utana en probalkoztam. Lenyege ugyanaz mint a dinamikus ateses, csak itt kozben tovig nyomod az oldalkormanyt balra a labaddal. Majd varsz, varsz es varsz. Mert ez nem ugy van hogy dugohuzo, elkezd ugye emelkedni, majd atesik, es ha szerencsed van akkor az oldalkormany beles miatt elkezd progni.

Dugóhúzó

Dugóhúzó

Elso kettore nekem sem ment, de utana sikerult 2x megcsinalnom. Kivetele egyszeru, nem nyomod tovabb az oldalkormanyt es egy kicsit visszabb nyomod a magassagi kormanyt (ennyi a trukk, hogy csak egy kicsit kell visszaengedni). Szepen megall a proges ha meg van a 70 csomo szepen atvezetjuk vizszintes repulesbe. A dugohuzo veszelyessege a nagy es gyors magassagvesztes. Ha alacsonyan tortenik akkor nem tudsz 70 csomora gyorsulni mert addigra mar becsapodtal a foldbe. A dugohuzot celszeru egy maximum ket forduló utan megszuntetni, mert egyre gyorsabb lesz a porges es egyre iranyithatattlanabba valik a repulogep. Ennel mar csak a lapos dugohuzo rosszabb (ez akkor johet letre, ha a repulogep faroknehezze valik a rossz pakolas vagy a tulsuly miatt) – lenyegeben ejtoernyo szukseges a problema megoldasahoz.

Ize
Meg volt egy gyakorlat aminek nem ugrik be a neve. Az a lenyeg, hogy az atesesi ponton megtartjuk a gepet es nem engedjuk hogy elkezdjen zuhanni. Nyilvan jon az elso gondolat – vagy nem – hogy eddig akkor nem huztuk teljesen magunk fele a kormanyt es igy van meg tartalek. IzéSajnos nem ez a helyes megoldas, eddig mindig teljesen magunk fele huztuk a kormanyt. A helyes megoldas, a kezdosebesseg, a gazelvetel es hogy nincsen emelkedes. Tehat elvesszuk a gazt, a gep lassul magunk fele huzzuk a kormanyt igy a gep nem kezd lefele menni. Viszont nem is lesz olyan, hogy a nap fele megyunk, hiszen nem huztuk magunkra a kormanyt egy masod perc alatt, hanem ahogy lassul a gep ugy szepen finoman huzzuk magunk fele a dolgot. Igy ateses kozelben kb 40 csomonal szepen meg lehet tartani a gepet ugy hogy nem esik at. Ilyenkor egy kicsit mozog a gep orra hol lefele hol felfele, de nem szamottevo.

Na hat ilyeneket gyakoroltunk. Egyebkent se az okato se en nem ertem, hogy hogyan lehet ilyen helyzet miatt meghalni. Persze ha bepanikol es nem azt csinalja amit kell es fold kozelben van akkor nyilvan meg lehet, de csak akkor ha mar pl atesett a gep. De ami nem vilagos, hogy lehet idaig eljutni? Olyan abnormalis kormanymozdulatokat kell tenni, ami egyertelmu hogy nem helyes. Pl kinek jutna eszebe autopalyan a kormanyt rangatni jobbra balra 90 fokot? Nem egyszer hanem haromszor egymas utan. Amikor magafele huzom a kormanyt, kb meg vagy 5-10 masodpercig emelkedik a gep, illetve csokken az sebesseg mielott atesik a gep. De ilyenkor a keztartas is abnormalis, tehat ez nem lehet csak ugy veletlenul megcsinalni. A dugohuzo meg nehezebb, ugy hogy meg akartuk csinalni, meg ugy is nehez volt a gepet belevinni, nemhogy veletlenul. Na mindegy en nemertem, az okato sem erti ugyhogy valaki majd meselje el egyszer.

Egyebkent ezek a dolgok valami olyasmi feladatbol jonnek, hogy a gep uralása / stabilizalasa barmilyen helyzetbol. Van egy kikepzokonyv amibe le vannak irva milyen feladatokat kell megcsinalni, persze a feladat leirasbol latszik hogy inkabb elmeleti okato alitotta ossze. Erre az okato csak annyit mondott, hogy ez alapjan senki nem tanulna meg repulogepet vezetni.

Miutan a kigyakoroltuk magunkat, mondtam az okatonak, hogy akkor jobb lenne most abba hagyni, mert kezdtem egy kicsit rosszul lenni. Na hanyingerem meg nem volt, csak egy kicsit kavargott a gyomrom. Gondoltam inkabb hagyjuk a tekergest, biztos ami biztos. Igy szepen visszarepultunk godollore, kitoltottuk a papirokat, aztan rohantam dolgozni.

Iskolakörözés egyedül

Áttertunk a reggel 7-es kezdesre, mert delutan mar nem lehet repulni a sotetedes miatt. Igy hetfon reggel 7-re ki is mentem a repuloterre. Mivel az oktato meg nem volt ott, igy magamhoz vettem a gep dolgait es szepen megcsinaltam a foldi elokeszitest. Majd miutan megjott az okato mentunk egy iskolakort kozosen, majd egyedul iskolakoroztem. Jelen esetben 13 darab kort. Nem mondanam, hogy sok minden tortent. Egy ket hibat vetettem amit eszrevettem, de amugy minden alkalommal sikerult felszallnom korbemennem es leszallnom. Egyebkent viszonylag eros szel volt ezert kellett a szelratartas. A feladatsor szerint 25 darab egyedulrepuleses iskolakort kell csinalni, ugyhogy meg hatravan egy alkalom amikor megint csak egyedul fogok iskolakorozni. Azert nem lehet errol sok mindent irni, mert ez mar olyan amikor megvan a rutinvizsga es az mondjak hogy parkoljal le egy parkoloba ami meroleges az utra. Eddig agyon gyakorlotad, es kint az uton is menni fog, neha nem lesz tokeletes de azert mindig sikerulni fog.

Egyebkent ha jol emlekszem 1szer nem kapcsoltam be a prolaszofutes leszallaskor, illetve egyszer nem zartam be a fekszarnyat csak a hosszu falon. Mivel ilyenkor az oktato a foldon van igy erdemi visszacsatolasra nem lehet szamitani. Hat ennyi.