Vizsgafelkészülés

A következő alakalommal, a vizsgaútvonalra kezdtük meg a felkészülést. A tervezett útvonal: Dunakeszi – Tatabánya – Esztergom – Visegrád – Dunakeszi

Tatabánya - Esztergom vizsgaútonal

Tatabánya – Esztergom vizsgaútvonal

Így is tettünk egy szép Novemberi napon. Az oktatóval felszállás után Tatabánya felé vettük az irányt. Ami látványos volt az például, a Pilisvörösvári vasút vezetése (ott tesz egy két kanyart, mielőtt átmegy egy hídon). Tatabányáig sok apró település, amit persze nem mindig olyan egyértelmű mint a térképem. Egyrészt van ami a valóságban ott van, de a térképen nincsen, van ami a térképen ott van, de a valóságban nem látod, mert pont egy hegygerinc mögött van. És hát mivel nem én vagyok a leggyakorlottabb pilóta a világon, néha még én sem tudom pontosan, hogy hol vagyunk pontosan. Persze az irányt tartva hamar megjön a válasz (meglátod a falut, vagy az autóutak kereszteződései pontosítják a dolgokat. A fő eltérést a szél okozza, hogy hiába tartasz 70° -ot ha a szél folyamatosan elfordít és valójában 65°-ba repülsz. Így az ember megpróbálja a 75°-os korrekciót, majd a szél lassan újra elforgatja a gépet. Ezt egészen addig esszük amíg meg nem látjuk a forduló pontot és látás után be nem repülünk a város közepére és onnan felvesszük újra a következő útirányt.

Az útvonalon pl Nagysáp után megint nem tudsz nagyon látva repülni, mert Dorog előtt megint van egy domb.  1800 lábon (600m-en) tengerszinthez mérve, nem vagy olyan magasan és egy domb előtt meg után jellemzően van valamennyi turbulencia és emelés, illetve süllyedés. És ez hasonló mint amikor valaki elkezd vezetni, ha azzal foglalkozol, hogy tartsad a kijelölt magasságot és a turbulenciát kezeled akkor a tájékozódás (és a rádiózás) háttérbe szorul. Nyilván 200 óra repülés után ez már egy kicsit más lesz.

Esztergomba már voltam, így tudtam hol van a repülőtér, illetve a várost is már láttam repülőből, de eléggé látványos ezért érdemes arra párszor elrepülni. A Dunát nem tanácsos átlépni, mert az már külföld… Ezután jött Visegrád amit szerintem nem kell bemutatni, majd a Duna nyomvonalán szépen vissza Dunakeszire.

Az eredeti terv az volt, hogy ez után én lerepülöm egyedül, de menet közben kétszer is bedadogott a gép, főleg süllyedés közben. A porlasztófűtés rosszalkodott megint, úgyhogy majd akkor jövök legközelebb ha megcsinálták.