Útvonal repülések – Balaton

Erre nem is kellett olyan sokat varni, mert most 3 egymas koveto napon is repultem. Szoval 2 ora alatt megterveztem a Balaton koruli utunkat.

Itt van a repuloter megkozelitesi terv: Balaton utvonal terv.
Itt van a repulési terv amit az informacios szolgalatnak kell leadni: Balatoni Flight plan.
Es nem utolso sorban itt van az ICAO terkepen bejelolt utvonal:

Balaton Gödöllő útvonal

Balaton Gödöllő útvonal

A tovabbra is a legnehezebb a repuloterekrol beszerezni az informaciot. Egyebkent talan ez volt az elso, hogy a masik iranyba kezdtuk el kerulni Budapestet. Tehat a tervezett utvonal: Godollo – Dunakeszi – Janos hegy – Gyuro – Szentkiralyszabadja – Tapolca – Balatonederics – Balatonkeresztur – Siofok Kiliti – Borgond – Farkashegy – Janoshegy – Dunakeszi – Godollo.

Tapolcahoz nem egyenesen mentunk hanem kimentunk a partra kiprobaltunk egy kis repteret, meg egy nyaralot is megneztunk. Illetve visszafele is megneztunk egy ket dolgot a parton. Lenyegeben ezert setarepules, hogy megnezed amit szeretnel. Ugyhogy jo megnezni felulnezetbol azokat a helyeket ahol mar nyaraltal, vagy tobbszor voltal valami miatt. A Koroshegyi hidat is megneztunk masik dimenziobol. Igy az eredetileg tervezett 2 ora 30 perces repulout 3 oras lett. 6 repuloteren szalltunk le es fel. Mivel szep idonk volt es a Balaton is jol nez ki elegge elvezetes ut volt.
Egyebkent adminisztracios szempontbol meg minden pilotanak van egy nevreszolo repulesi naploja amiben vezetni kell a repuleseket. Az enyem valahogy igy nez ki:

Fedélzeti napló bal oldala

Fedélzeti napló bal oldala

Fedélzeti napló jobb oldala

Fedélzeti napló jobb oldala

A konyv vegeben meg osszegezni kell a dolgokat havonta, evente, repulogep tipusonkent. Szoval van adminisztracio hosszaba es keresztbe is. Emellett meg a repulogepnek is van egy naploja amiben szinten vezetni kell a repuleseket. Kikepzes soran van meg egy kikepzesi naplo is aminek szinten tartalmaznia kell a lerepult dolgokat. Tehat van itt adminisztracio boven, pedig ez csak egy szimpla repules volt. A gep uzembentartas, javittatas meg tobb dokumentaciot igenyel.

Viszont ami nagyon erdekes, hogy az orszag tele van repuloterekkel, sokkal tobb van mint ami a terkepen szerepel. 95%-uk fuves palya es magan tulajdonu (magan teruleten letesitett). Viszonylag kis terulet is eleg hozza, viszont tobbseget nem is igazan lehet megtalalni, ha az ember magasan repul, tehat helyismeret szukseges hozza meg ismeretseg ha le is akar valaki szallni, mert ezek nem nyilvanos repuloterek. Egyebkent Besenyei Péternek van egy sajat betonos palyala (ami eleg keskeny), efelett csak atrepultunk. Jo oktatoval repulni, mert mivel mar a radiozas is konnyebben megy, igy par egyeb erdekes dolgot tud megmutatni. Egyebkent kiderult, hogy az okatom egy egyik aki legtobbett oktatoi oraja van (ha jol emlkeszem 900+ az elmult 3 evben). Nyilvan igy eleg sok helyismerete van az orszagban. Egyebkent talan 50 oktatoi ora / 3 ev kell, hogy az okatato megtartsa az okatoti engedelyet.