Szél szél szél és megint szél

Ujra sikerult egy gyakorlati orat osszehozni. Nem volt egyszeru. Eloszor en voltam kirandulni, aztan a repulogepnek a motorjat csereltek ki. Utana beutemeztuk a vasarnapot ott meg a ….. F1 miatt en Godollore mentem, viszont nem oda kellett volna, mert repulesi tilalom volt, es igy a gepek budaorson voltak. Egyebkent itt jegyeznem meg abbeli gondolatomat, hogy nem igazan ertem azokat az embereket akik forma 1-et neznek. Persze igy vagyok a repulessel is, azokat sem ertem akik a repteren a foldrol nezik a repuloket. Szoval inkabb csinalja, minthogynezni. Vannak versenyek utcai autokkal is, es ahogy latjatok repulni is lehet anelkul hogy lenne repulogepem. Szoval finoman mondva se ertem azokat akik nezik az ilyen dolgokat. Sajnos a hetfoi idopontot vissza kellett mondanom, mert masik cegnel oktatasra kellett mennem 12-14 kozott. Igy se elotte se utana nem volt szabad hely. Na de meleg is volt 40 fok korul es igy ilyenkor mint ahogy mar lenni szokott, nyilvan a haz teton az utolso kemenyt fedtuk be (tavaly ugyanigy a hosegriado kozepen bontottunk el ket kemenyt) es nyilvan a hazteton nem 40 fok volt hanem tobb. Na de ez az oldal nem is errol szol terjunk vissza a keddi naphoz amikor is 11 orakkol volt jelenesem.

Mar az okato is csak nevet rajta
Ma valahogy jol jottek ki a dolgot es nem volt keses 11 korul az elozo tanulo megerkezett. En azert abban remenykedtem, hogy ket het utan egy kicsit mas lesz az idojaras. De ugy jott a hidegfront, igy nagy nagyon eros szelunk volt, annyi ujdonság / szerencse azert volt hogy most a fel és leszállópályával parhuzamosan fújt igy nem volt lenyeges oldalszel komponens leszallasnal ami azert egyszerusitette a helyzetet. Az oktato mar nevetve mondta, hogy ugy latszik en mar csak szelben fogok repulni. Atvettuk gyorsan a tudnivalokat (rovidfalon nagy szélrátartás 30 foknyi, hiszen ilyenkor pont merolegesen fuj a szél, illetve a hosszu falon nagyon gyorsan vegigerunk a hatszel miatt). Utana egy kis tankolas, ellenorzes, gurulas, es felszallas.

Iskalokorozes a vegtelensegig
Ma csak iskolakoroket csinaltunk pont azert mert nagyon eros volt a szel es ilyenkor iskolakornel nagyon jol kijonnek a dolgok (emelkedve kanyarodunk es kozben a szembeszelbol eros oldal szél lesz vagy hogy a leszellaskor nagyon eros a szembeszel tehat a fold feletti sebesseg sokkal kisebb). Nyilvan voltak hibak, de javitottuk oket korrol korre. Sot volt mar olyan hogy beszelgettunk is repules kozben ami abszolut annak a jele, hogy kezdenek beepulni a mozdulatok illetve a tehendok. Aztan, hogy varialjuk a helyzetet mondta az okato hogy most jobb iskola kort repuljek (eddig mindig balt repultunk). Na ez varatlan fordulat volt, nem mindha gondot okozott volna, de az ember mar megszokta, hogy milyen tereptargyakat nez mikor merre kanyarodik. Viszont mivel jobbost meg nem repultem igy jobban figyelni kellett meg gondolkozni, hogy mikor merre is kell a szelratartast csinalni (tulfordulni, vagy korabban abba hagyni a fordulot). A leszallasoknal a kilebegtetes meg most sem tokeletes. Bar volt egy ket leszallas. Ezek folleg akkor sikerulnek amikor az okato nem beszel. Persze ez nem a beszed miatt van, hanem inkabb ugyis eszreveszem a hibakat es javitom anelkul is hogy mondana, plusz ha nem kell a beszedre koncentralni.

Az agy 7+-2 teveknysegre koncentral egyszerre. Az autovezetes lefogla ebbol 3-4 et ha mar rutinja van az emberenek. A telefonalas soran is 3-4-et lefoglasz, igy viszont mar 7-8 dolgot csinal az agyad, es ha kifut egy gyerek az utra azt elcsapod. Na nem azert mert nem veszed eszre a gyereket soha sem, hanem azert mert keson reagalsz. Megpedig azert, mert abba hagyod a telefonalast, felszabadul 3 tevekenysegnyi hely, elemzed a helyzeted majd elkezdesz fekezni. Ez nem sok ido, de ilyen helyzetekben eppen eleg, hogy eppen balesetet okozzal. Na ezert nem kellene elvileg vezetes kozben telefonalni, mert egyebkent vezetni meg jol tudsz mellette, csak a varaltan helyzetekre tudsz lassabban reagalni. Egyebkent ha mar beszeltel telefononon vezetes kozben biztos volt olyan eset, hogy par masodpercre abbahagytad a beszedet. Na lekozelebb tudni fogod, hogy miert is jobb inkabb csondbe lenni, amikor helyzet van.

Tehat azzal, hogy nem kell beszelni es reagalni, egy kicsit tobb agykapacitas marad arra, hogy milyen magasan vagyok, merre van az elore, merre van a le es jobbra vagy balra dol-e eppen a gep illeve hogy a szukseges korekciot megtegyem. Ha soha nem beszelne az oktato akkor viszont nem tudom hogy mit csinalok rosszul es mit kell javitani.

Felesleges muszerek
Meseletem, hogy en inkabb muszeres vagyok es aszerint repulok. Ez azert baj, mert a sebessegmero azert ugral foleg, ha jon egy erosebb szel vagy termik. Igy az okato fogott egy rongyot es letakarta a sebessegmerot. Igy tokre felesleges volt odanezni. Hogy jobban ment? Igen! Hogy mindig tartottam a sebesseget? Nem. De ez nem is baj, sot a horizont szerint kell repulni, es ha egy kis szel miatt csokken a sebesseg, es a szel megszunik akkor vissza all minden a normalis sebessegre. Ha muszer szerint csinalod akkor rogton 2 korrekciot kell megcsinalnod, amikor el kezd fujni a szel es amikor megszunik. Nyilvan feleslegesen. Egyedul csak felszallaskor kellemetlen, mert nem tudod mikor ered el a 65 csomot, de az az okato mindig mondta. Osszesegeben nem ment rosszul. Az oktato mondta is, hogy ilyenkore sokkal elvezetesebb repulni, mert mindig van mit csinalni, korrigalni, es majd ha egyszer sikerul szelcsendben repulnom, akkor nagyon konnyen es nagyon szepen fogok majd tudni leszallni.

Kivetelesen mi is idoben hagytuk abba a gyakorlatokat 13.02 kor mar ki is szalltaunk a repulogepbol es mindenki mehetett a dolgara. Ami jelen esetbe ujabb idopontegyeztetes volt, mert holna a viszga repulesek miatt megsem tudok repulni, utana meg ujra dolgozni kell. Gyorsan el telet a 30 nap, persze kozben beszereztem magamnak egy harmadallast illetve rettento sok elmaradas sikerult potolni, illetve megkezdeni legalabb a felszamolasat. Pihenni azt nem nagyon tudtam itthon egy napot sem. Lekozelebb valoszinuleg 60 nap szabadsagot kellene egyben kivenni nem csak 30-at. Szerencsere estig lehet repulni, ugyhogy jovohetre mar beirtam magam 17-19 oraig magamat vagy 4 alkalomra, kivancsi vagyok mennyi valosul majd meg. Valahogy csak ossze kell gyujteni a 45 repult orat. Most meg csak 10%-a van meg azaz 4,5 ora.

Vélemény, hozzászólás?